Trenutak kada su minutu prije kraja finala na teren ušla dvojica dječaka, Ivan Kaica kod Sfinga Stafforda i Rafael Škibola u dresu Jadera Talvi putovanja, na najljepši način zaokružio je sliku ovogodišnje Zadarske ljetne košarkaške lige. Kako na mladima svijet ostaje bila je to simbolična potvrda da ovo sjajno organizirano natjecanje ima budućnost, no, kako je to svojevremeno rekao jedan svećenik, da svijet na starima stoji, ono što se događalo 39 minuta ranije potvrdilo je da je Zadar dobio sportsko natjecanje koje dugo nije imao. Teško je bilo uz teren ŠC Višnjik među brojnom publikom pronaći »pukotinu« kroz koju biste mogli vidjeti što se to događalo na finalu između Sfinge i Jadere. Završilo je relativno uvjerljivom pobjedom Stafforda koji su četiri minute prije kraja kod vodstva 52:48 serijom 6:0 otklonili i posljednju dvojbu te nakon lanjskog poraza u finalu od Bokanjca ovaj put podigli pobjednički pehar.

Karakter Stafforda

– Okupili smo se prošle godine i tada nam je cilj bio izboriti finale, u čemu smo i uspjeli. Ove godine u drugom mjesecu formirao sam grupu koju sam nazvao prvaci jer smo znali da sada idemo na prvo mjesto. Odigrali smo junački cijeli turnir, bez incidenta, svatko od ovih momaka mi može biti kum na vjenčanu i život bih dao za svakog od njih – emotivan je nakon finala bio Mate Martinović, kapetan Sfinga Stafforda, koji je kratko predstavio pobjednički sastav.
– Uglavnom su to momci iz Zadra, pojačani s nekoliko igrača koje poznajemo sa studija iz Zagreba. Naša najveća snaga je karakter, imali smo i veliku želju i pobjednički duh, a jedino se s tim odlikama može osvojiti ovakvo natjecanje. Svi momci koji su bili u sastavu su igrali i to je također bio naš adut. Organizatori zaslužuju sve pohvale za obavljeni posao.
Tešku utakmicu Staffordi su odigrali u polufinalu protiv Smiljevca.
– To je bilo možda i finale prije finala. Pobijedili smo baš zahvaljujući karakteru koji je u skladu s našim imenom. Kada smo Toni Kolanović i ja birali kako nazvati momčad odlučili smo se za staforde, pasminu koja nama je karakterno najsličnija – podvukao je Martinović.
Razvoj situacije u finalu dao se naslutiti već u prvoj četvrtini. Staffordi su bili korak jači u duelima »jedan na jedan«, uz to i izrazito skakački raspoloženi pa su na kraju imali čak 63 skoka (Jadera 45). Jaderu nije išao ni šut (za tri 4-30, za dva 16-66), do finala najjače oružje, te smo cijelu utakmicu gledali lov na Stafforde koji su svaki put kada bi se Talvi putovanja približila ostali mirni i podizali prednost na dvoznamenkastu razliku. Konačno, možda i najveći uteg na Jaderinim nogama bio je izostanak Pankracija Baraća koji se ozlijedio u neizvjesnom polufinalu protiv Voštarnice.

Malo poena

– Finale je bilo negledljivo u smislu onoga što smo pokazali, jedna od ružnijih utakmica s naše i njihove strane. Čini mi se da smo i mi i oni sa strahom ušli u utakmicu, što je rezultiralo malim brojem poena. Tko od šuta živi, od šuta i umire, a mi nismo mogli ni bačvu pogoditi i to nas je koštalo. Sfinga je zaslužila prvo mjesto i na tome im čestitam – naglasio je Ivan Atelj kapetan Jadera Talvi putovanja s kojim su u sastavu bila braća Ante i Marko, a »poker« Atelja zaključio je njihov prvi rođak Stipe. Lani je Jadera završila četvrta, a ovogodišnje drugo mjesto potvrda je kvalitete ovog sastava.
– Okosnica momčadi je ista kao i lani, s time da smo na poziciji organizatora umjesto Škare imali Markija Blaslova i Filipa Kalinića. Prognoziralo nam se ispadanje u skupini, a smo završili u finalu, što je veliki uspjeh. Ako svake godine napredujemo za dva mjesta to znači da ćemo dogodine biti prvaci…
Atelj ističe i veliki posao organizatora, Košarkaškog kluba Diadora i Društva sportske rekreacije Evala.
– Žalosno je da je ovakav događaj prošao bez financijske podrške Grada Zadra i Zadarske županije. Ekipa koja je organizirala Ljetnu ligu napravila je više za promociju sporta i grada nego razne turističke zajednice. Ovo je sigurno najvažniji događaj u Zadru ove sezone, ne samo sportski – podvukao je Ivan Atelj.

TEKST: Šime Ćurko / Zadarski list

Filip Mileta najkorisniji igrač

Najkorisnijim igračem prvenstva proglašen Filip Mileta, član Sfinga Stafforda, koji je u finalu ubacio 14 koševa i tome dodao još 16 skokova, uz valorizaciju 20. Uz Miletu u najboljoj petorci turnira su Josip Škara (Voštarnica), Ive Begonja (Sabunjar), Dinko Kamber (Jadera Talvi putovanja) i Ivan Atelj (Jadera Talvi putovanja). Medalje najboljima, uz organizatore, uručili su košarkaši Zadra, Dominik Mavra i Dominic Gilbert.

Finalu je prethodila utakmica za treće mjesto. Bio je to sraz momčadi kojima je finale pobjegao »za dlaku«. Više snage, a i znatno širi izbor igrača imao je Smiljevac koji je pobjedom 79:51 gurnuo Voštarnicu s pobjedničkog postolja na kojem je bila prošle godine.
– Lani smo imali igrače iz kvarta, a ove godine smo doveli nekoliko pojačanja. Ciljevi su bili visoki, ali nažalost izgubili smo u polufinalu. Oduševljeni smo organizacijom Ljetne lige, mislim da nigdje u Hrvatskoj nema ovakvog događaja. Treba nam više okupljanja koji odlično spajaju sport i druženje, onako kako je to bilo na Ljetnoj ligi – kaže Lovre Kovačević, kapetan Smiljevca koji ističe da u dijelu grada poznatom po malom nogometu ima mjesta i za košarku.
– Lani smo u božićnom vremenu organizirali prvi košarkaški turnir koji je okupio 23 momčadi, a održan je na malonogometnom igralištu. U tome nam je pomogla i Zadarska ljetna liga koja nam je posudila koš i ostale potrebne rekvizite. Očekujemo stoga da ćemo na Smiljevcu dobiti i pravo košarkaško igralište i da će naš turnir koji se, s obzirom na doba godine, igra u »dugim gaćama« postati tradicionalan – zaključio je Kovačević.

SFINGA STAFFORDI                     65
JADERA TP                     53

(15:7, 15:10, 17:23, 18:13)

Igralište ŠC Višnjik. Gledatelja: 1.800. Suci: Josip Modrić, Neven Jurjević, Frane Banović.
SFINGA STAFFORDI: Kaica 2, Ljubičić 2, Škrinjarić 7 (0-1), Ivanov 10 (4-5), Martinović 4 (2-2), Klapan 13 (1-2), Tušek 10 (3-7), Galić, Mileta 14 (6-8), Škrtić, Kolanović 3 (1-2). Voditelj: Luka Klarić.
JADERA TALVI PUTOVANJA: A. Atelj 1 (1-2), S. Atelj, M. Blaslov 9 (3-3), Kalinić 4 (1-4), M. Atelj 13 (4-7), Kamber 6 (2-5), Lipotica, I. Atelj 7 (4-8), Š. Blaslov 12 (1-3), Škibola 1 (1-3). Voditelj: Marko Atelj.

Za treće mjesto

SMILJEVAC                     79
VOŠTARNICA                     51

(30:17, 6:10, 12:12, 31:12)

Suci: Josip Modrić, Neven Jurjević, Filip Rumora.
SMILJEVAC: Popović 9, Đerđa 10, Horvat 2, Mlinar, Kolgjeraj, Vidaić 12 (2-2), Zrilić, Dražović 6 (4-6), Bulić 4 (0-1), Dunatov 12, Kovačević, Jadrijev 7 (1-1), Segarić 17 (3-3). Voditelj: Ivan Bulić.
VOŠTARNICA: Ostojić, Dujmov, Knežević 8 (3-7), Z. Zubčić 9, L. Zubčić 7 (1-2), Žilić 4, Škara 19 (9-12), Kurta, Marčev 4 (2-4). Voditelj: Šime Buterin.

 

Momčad Sfinga Staffordi

Karlo Ljubičić, Filip Škrinjarić, Paolo Ivanov, Marijan Peša, Mate Martinović, Šime Klapan, Ivan Galić, Filip Mileta, Toni Kolanović, Filip Tušek, Martin Juršić, Jakov Škrtić, Tin Krstić, Frane Miletić, Luka Klarić, Ivan Kaica.